Sök och boka hotell i Berlin

Vi Garanterar de lägsta priserna. Över 50 000 hotell världen över.
Boka nu & Spara upp till 70% !!

Incheckning:
Utcheckning:

Berlinmuren


Berlinmuren, eller Berliner Mauer, var en mur som åtskiljde Västberlin från Östberlin. Under 28 år, 1961-1989, stod Berlinmuren som en symbol för det Kalla kriget. Under dessa år så dog, enligt officiella siffror, 125 människor då de försöka fly över muren, in till Västberlin. Den verkligen siffran kan dock vara högre än så. Enligt nyfunna dokument så bekräftas det att den kommunistiska regimen i öst gav direkta orders till gränsvakterna som innebär att man skulle skjuta och döda alla som försökte fly över Berlinmuren, även barn. Denna policy har dock alltid förnekats av den Östtyska regeringen.

Alltsedan 1950-talet så hade Västberlin varit skiljt från Östtyskland. Likväl var dock gränsen till Östberlin öppen. Detta fick till följd att många sökte sig till Väst via den obevakade gränsen. Östtyskland såg detta som en stor förlust, då välutbildad arbetskraft försvann från landet. Den ekonomiska situationen i väst var mycket bättre än den var i öst. Berlinmuren gjorde det dock omöjligt att lämna Östtyskland. Den officiella förklaringen till att Berlinmuren byggdes var att den skulle utgöra en Antifaschistischer Schutzwall (antifascistisk skyddsvall) för att människor inte skulle kunna ta sig in i Östtyskland.

Natten mellan den 12 och 13 augusti, 1961 började arbetet med att uppföra Berlinmuren. Östtyska soldater, poliser och arbetare, totalt över 14 500 man, placerade ut taggtråd runt Västberlin. Berlinmuren var byggd av betong. Valet av byggnadsmaterialet har sin officiella förklaring i att det inte fanns tid till bygget. Genom att bygga Berlinmuren av betong så skulle man sparar tid. Likväl är betong ett material som inte åldras särskilt bra och med åren så blev Berlinmuren alltmer förfallen. På den västra sidan användes Berlinmuren som en graffitivägg på vilken man ofta kunde se slagord som förbannade murens existens.

Då man byggde Berlinmuren använde man sig av gamla kartor för att se vad gränsen mellan de olika stadsdelarna gick. Således tog man ingen hänsyn till ny bebyggelse. Om ett hus låg mitt över en stadsdelgräns kunde detta få till följd att hela huset murades igen. På vissa ställen, däribland vid Potsdamer Platz, så gjorde man en avvikning vilket fick till följd att Östberlin sålde en bit mark till Västberlin. De gränsövergångar som fanns, som var ett fåtal till antalet, kontrollerades av Östtyskland. Det reglerades mycket nog, vad som fick passera över gränsövergångarna.

Berlinmuren fick mycket uppmärksamhet i media och men också av politiker. Den dåvarande amerikanske presidenten Ronald Reagan riktade sig till den ryske presidenten Michail Gorbatjov, i ett berömt tal 1987, med uppmaningen ”Mr Gorbachev, tear down this wall”. Slutligen föll Berlinmuren den 9 november 1989, en dag som kommit att gå till historien som den dag då kommunismen slutligen föll. Idag står fyra delar av muren kvar i Berlin. På de platser där det inte finns någon mur kvar är murens plats målad, eller satt i gatsten.

Berlinmuren, både som realitet men också symbol, är fortfarande mycket närvarande. Murens påverkan var enorm, inte bara för Berlinarna men också hela världen. Många menar att Berlinmurens fall är den största enskilda händelsen i Europa, efter Andra Världskrigets slut. Det är ett gyllene tillfälle, att under en resa till Berlin lära sig mer om Berlinmuren och dess avtryck i vår samtidshistoria.